Skam, sko og stil

Uten mer om og men må vi se på den utrolig populære TV-serien Skam fra NRK. Her har spesielt figuren Noora fått mye oppmerksomhet, og ikke minst på grunn av sin stilsikre karakter – ofte kan man lese betraktninger om hvordan jenter over hele landet – og kvinner også – ville likt å ha vært som Noora i videregående. Her skal vi se litt mer på skoene og «kultsymbolene» som Noora og de andre karakterene i Skam bærer.

Noora – en mandig stil
På føttene har Noora en bastant, robust stil i en nesten maskulin dressko-variant, som man finner i bra utvalg hos blant andre Footway.no, og denne løfter frem resten av stilen, som uten tvil kan sies å være søt. Her finner man smale (gjerne korte) jeans, enkle overdeler eller bluser med knepping – og ikke minst den flotte røde leppestiften hun er kjent for. Dette er en stil som blir stadig med populær blant de unge, spesielt de som følger serien, og Sandvika Storsenter har blant annet et blogginnlegg der de tar for seg noen av elementene i Nooras garderobe, og viser til hvor man kan kjøpe etterlikninger av disse.

De andre karakterenes kjennetegn og stiler
Andre av skuespillernes karakterer som har fått oppmerksomhet for sin spesifikke stil er Eva, som er litt kul, chill, og som (nesten) alltid er å se med Vans og en lue over håret. Sana har en leppestift som får flere av oss til å kjenne en dyp, inderlig leppesjalusi – den får alltid oppmerksomhet, og gir en ekstra dimensjon til denne karakteren. At hun i tillegg går med hijab gjør bare at poenget blir enda sterkere fremhevet. William er en tøff, skinnjakkekledd kjekkas, mens Isak og Jonas er typer som prøver å være tøffe, men som fremstår som myke og søte.

90-tallet er tilbake
Når alt er sagt og gjort, er det liten tvil om at mange av stilelementene, også Nooras lett mandige variant, kan kjennes igjen fra artistenes stilarter på tidlig 90-tall, samt det norske ungdommer bare på ungdomsskole og gymnas. Det sies at enhver motestil kommer tilbake igjen, og det ser ut som om 90-tallet råder i Skam.