Barnestjernene

Talent trenger ikke ha noe med alder å gjøre. Mange såkalte “vidunderbarn” har vist seg å ha store talenter allerede fra ung alder av. Også her i Norge har vi lovende unge talenter som allerede har gjort mye ut av seg. Unge sangere som Markus og Martinus har startet gjort det stort tidlig i livet, og Siri Skjeggedal er en av flere som har vist frem skuespillertalentet sitt i forrige års julekalender. Her til lands er heldigvis ikke kjendislivet like stort og ekstremt, og fallhøyden er heller ikke like ille. Men i USA har man sett nok av eksempler på barnestjerner som ender opp med å få alvorlige problemer senere i livet.

Farene og ettervirkningene

Barn er også opptatte av hvordan de ser ut, og det er også helt greit. Det er ingenting i veien med å sørge for at barna dine har gode barneklær som de også liker å ha på seg. Men er man en superstjerne i USA allerede før man har gått gjennom puberteten kan det ekstreme presset og all oppmerksomheten ha negative innvirkninger på psyken til en person. Den legendariske sangeren Michael Jackson ble en superstjerne som frontfiguren i gruppen Jackson 5, og gjennom livet slet han mer og mer med et dårlig selvbilde han forgjeves forsøkte å gjøre noe med. Og skuespilleren Macaulay Culkin som slo igjennom som Kevin i Hjemme Alene -filmene har slitt mye med rusproblemer i voksen alder.

Dyrk talentet med måte

Selv om farene er mye mindre i den norske underholdningsbransjen bør man fortsatt være bevisst på hva man gjør som forelder. Uansett om suksess og berømmelse følger med eller ikke så ligger det mye press og sårbarhet i det å drive med noe kreativt. Spesielt for barn. Du bør absolutt oppfordre barnet ditt til å utvikle evnene sine når de dukker opp, men du bør aldri presse han eller henne til å yte mer enn barnet kan og vil. Sjekker du litt rundt kan du finne ut hvilke muligheter som finnes der ute. Fra danseskoler til pianotimer – gjør det til en åpen mulighet or barnet ditt, men ikke et krav.